Президентът на Русия Владимир Путин откри автомобилната част на Кримския мост на официална церемония, съобщават руски медии.

Държавният глава подкара "Камаз" по новооткрития мост, който е с дължина 19 километра. Управляваният от Путин камион с номер Н082ЕН води колона от 36 строителни камиона. Путин шофира около 20 минути по новия мост.

Снимка 356596

Източник: ЕПА

"Да тръгваме", обяви Путин преди да поведе колоната от камиони.

Президентът заяви по време на разговор с работници, че автомобилната част от моста е построена качествено и в срок, дори половин година по-рано. Путин не се съмнява, че движението на камиони ще бъде открито през есента, а на влакове през 2019 г.

Снимка 356595

Източник: ЕПА

По план движението на автомобили трябваше да бъде открито през декември 2018 г., информира РИА Новости.

Официално движението по моста над Керченския проток, съединяващ Черно море и Азовско море, ще бъде открито на 16 май.

Мостът е изграден със средства от федералния бюджет. Стойността на проекта е 228 милиарда рубли (3,7 милиарда долара).

Кримският мост, свързващ Краснодар с кримския град Керч, е от две части - едната е за автомобили, която ще бъде открита утре, а другата е за влакове, като работата по железопътното трасе ще приключи през следващата година. Няколко месеца няма да се позволява на камиони да преминават по трасето.

Кримският мост е по-дълъг от моста "Вашку да Гама" и така се превръща в най-дългия в Европа.

Украйна разкритикува проекта, тъй като ще окаже негативно влияние върху околната среда и по-големи кораби няма да могат да акостират на пристанища в Азовско море.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин e с правоспособност за управление на МПС от категория "С".

Песков поясни, че руският лидер има право да управлява товарни автомобили от около 20 г.