Руският президент Владимир Путин изпрати поздравления за Деня на победата на последната оцеляла жена ветеран в КНДР, 105-годишната Ли Йонг Сук, участвала във Великата отечествена война, съобщава ТАСС.

"Моля, приемете моите сърдечни поздравления за празника - Деня на победата. Тази година се навършват 80 години от трагичната дата на началото на Великата отечествена война - най-жестоката и кървава в историята на ХХ век", пише в личното поздравление от Путин.

"Тя донесе със себе си безброй страдания и болка от загуба, остави дълбока, неизцелима следа в съдбата на всяко семейство, всеки човек. Но вие и вашите другари, целият народ - изпълнихте с чест голямата мисия за освобождение - смачкахте нацизма, спасихте народите на Европа от поробване."

"Наш дълг е да пазим паметта за големия подвиг на победителите и да го предадем на бъдещи поколения", допълва руският президент.

Посолството отбелязва, че Лий Йонг Сук е била боец ​​от 88-а бригада на Далекоизточния фронт на Червената армия, която е участвала в битките за освобождението на Корея от японските милитаристи.

Снимка 529783

Източник: Посолство на Русия в КНДР