Президентът на Русия Владимир Путин изказа надеждата си, че проектът за Договор за реформи в ЕС ще позволи да бъде оттласнат от „мъртвата точка" въпросът за началото на преговорите за ново базово споразумение между Русия и ЕС.

"Надяваме се, че отношенията ще излязат от мъртвия кръг след утвърждаването на проекта за Договор преди седмица на неформалната среща на върха в Лисабон", каза Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. Руският президент се намира в Испания на среща на върха ЕС - Русия.

Владимир Путин обаче посочва, че въпросът за стартиране на преговорите между съюза и Русия е по-скоро вътрешен проблем на ЕС. „Ние бихме искали преговорите да започнат възможно най-скоро, но това е вътрешно решение на Евросъюза. Ние не можем да се намесваме в този процес", подчертава Путин.

Договорът между Европейския съюз и Русия беше подписано през 1994 година, а е в сила от декември 1997 година. Срокът за действието му изтича на 1 декември. Анализатори отбелязват, че действието на договора може да бъде продължено с още една година, тъй като към настоящия момент преговорите по ново споразумение са с наложено вето от Полша.
Полша се възползва от това право и блокира преговорите, заради забраната за внос на полско месо в Русия.

В друго свое изказване по време на срещата Владимир Путин отново изрази категоричното несъгласие на Русия с изграждането на система за противоракетна отбрана на територията на страни от Източна Европа.