Президентът на Русия Владимир Путин подчерта сътрудничеството между Вашингтон и Москва в Космоса, въпреки всички трудности между двете страни на планетата, цитиран от АП и руски медии.

Руският лидер проведе видеоконферентен разговор с космонавти от двете държави, които в момента се намират на Международната космическа станция. Днес Русия отбелязва Деня на космонавтиката. На 12 април 1961 година Юрий Гагарин запечатва името си в историята на човечеството като първият човек, летял в Космоса.

Отдаваме голяма важност, без значение пред какви трудности сме изправени на Земята, хората в Космоса работят рамо до рамо, ръка за ръка, помагат си взаимно и изпълняват задачи, които са от съществена важност не само за нашите страни, но и за цялото човечество, обърна се Путин към космонавтите.

По думите му космическата индустрия е важно поле за сътрудничество между Русия и САЩ.

Президентът на Русия също проведе видеоконферентен разговор с космодрума „Восточни”, който в момента се строи в Далечния изток.

На 7 април 2011 година по инициатива на Русия Общото събрание на ООН обявява 12 април за Международния ден на човешкия полет в Космоса.