Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руските въоръжени сили ще започнат да получават нови ядрени оръжия през следващите няколко години, информира "Ройтерс".

На среща в Сочи Путин подчерта, че доставката на ново свръхзвуково оръжие "Авангард" ще започне през следващата година, а новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" ще влезе на въоръжение през 2020 г.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

"Авангард" и "Сармат" са сред няколко оръжия от новия ядрен арсенал на Путин, които бяха представени в негова реч през март. Руският лидер подчерта, че тези оръжия не могат да бъдат прихванати. Сред новите попълнения са и крилата ракета с ядрена бойна глава и подводен дрон, който е предназначен за поразяване на крайбрежни обекти с ядрено оръжие.

По думите на руския лидер "Авангард" е с междуконтинентален обсег на действие и може да лети в атмосферата 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. Той допълни, че оръжието може да променя курса и височината си при полета, което означава, че не може да бъде свалена от вражески прехващачи. Също така ракетата е разработена с нови материали, които отстояват на температура 2000 градуса по Целзий.

Според Путин оръжието е като метеорит, като огнено кълбо.

Държавният глава разкри още, че свръхзвукова ракета "Кинжал" и лазерно оръжие са влезли на въоръжение в армейски звена в Южния военен окръг на Русия.