Руският президент Владимир Путин е реваксиниран срещу COVID-19, съобщиха руските информационни агенции в неделя, съобщава "Ройтерс".

Путин каза през юни 2021 г., че е ваксиниран с руската ваксина Sputnik V.

"Днес по ваша препоръка и тази на вашите колеги получих още една ваксина, Sputnik Light. Това се нарича реваксинация", каза Путин на среща със заместник-директора на изследователския център по епидемиология и микробиология "Гамалея", който разработи и двете ваксини.

Според учения назалната форма на лекарството се планира да бъде въведена в близко бъдеще след клинични изпитвания, съобщава ТАСС.

"Мога ли да участвам в този експеримент", пита Путин. "Разбира се", казва заместник-ръководителят на Центъра, уточнявайки, че трябва да подпишете съгласие.

"Ще подпиша. Разбрахме се. Определено ще подпиша, можем да го направим днес", каза Путин.

През октомври Министерството на здравеопазването на Русия издаде разрешение на Център "Гамалея" за провеждане на втората фаза от клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус под формата на назален спрей. Тази ваксина няма да отмени необходимостта от рутинна ваксинация, а ще се превърне в допълнение към нея, осигурявайки още една бариера за инфекцията.

Повече от 50 милиона руснаци са ваксинирани, коментира Путин. "Сега в Русия над 50 милиона вече са получили тази ваксина, в света има дори повече: в тези страни, които я признават и използват, над 100 милиона".

Президентът поиска да обясни "защо е необходима тази ваксинация и кога, на какво основание трябва да се вземат решения за реваксинация". 

Путин също разбра как ваксината срещу covid се комбинира с ваксината срещу грип. "Когато бях ваксиниран преди около шест месеца или колко време мина, казаха ми, че не можете веднага да се ваксинираш срещу грип, тъй като броят на ваксините, използвани срещу коронавирус инфекция, резултатите от все още бяха недостатъчни, казаха, че трябва да направите поне месец между ваксинацията срещу коронавирус и след това срещу грип, или обратно."

Путин посвети няколко въпроса на ваксинациите за деца срещу коронавирус, като попита дали се работи по тях, кога лекарството ще бъде готово за употреба, дали е модифицирана версия.

Друга тема на разговор бяха лекарствата за коронавирус, по които се работи.

Путин отново призова руснаците да се вaксинират за да се предпазят от Covid

Путин отново призова руснаците да се вaксинират за да се предпазят от Covid

Положението в Русия сега е по-лошо от преди година, заболеваемостта е 3 пъти по-висока, сред децата е увеличена няколко пъти