Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за утвърждаване доктрината за информационна сигурност на държавата. Документът е публикуван в официалния портал за правна информация, съобщава ТАСС.

"Настоящата доктрина представлява система от официални възгледи за обезпечаване на националната сигурност на Руската Федерация в информационната сфера", се казва в документа.

В доктрината се отбелязва, че един от основните фактори за оказване на влияние върху състоянието на информационната сигурност се явява въздействие върху информационната структура на Русия във военната област от страна на чуждестранни държави.

Подчертава се, че специалните служби на държави разширяват използването на средства за оказване на информационно-психологическо въздействие, за дестабилизиране на вътрешнополитическата и социална ситуация в различни райони на света и опити за подриване на суверенитета и нарушаване на териториалната цялост.

В доктрината се отбелязва тенденция към увеличаване на обема от материали на чуждестранни средства за масова информация, които съдържат предубедени оценки по отношение на държавната политика на Русия.

Засилва се, според документа, и дискриминацията срещу руски медии, руски журналисти, което създава препятствия за осъществяване на професионалната им дейност.

Информационното въздействие върху населението на Русия, предимно върху младите, цели размиване на традиционните руски духовно-нравствени ценности, пояснява се още в доктрината.

Не се пропуска и опасността от мащабни компютърни престъпления срещу финансовата сфера.

Във връзка с всичко това стратегията осигурява информационна безопасност в "съответствие с военната политика на Русия" с цел стратегическо сдържане и предотвратяване на военни конфликти, които могат да възникнат в резултат на използване на информационни технологии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че утвърдената днес доктрина ще противодейства и при опити за манипулиране на исторически факти и патриотичните традиции на страната.

Историческите изследвания, работата в архивите - това е работа, която има голямо значение, изтъкна той.