Президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че е наясно с искането на Германия, че Украйна трябва да продължи да транспортира газ за Европа след откриването на "Северен поток 2". Това обяви в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след разговори с украинския президент Владимир Зеленски, предаде "Ройтерс".

Снимка 429765

Източник: ЕПА

"Многократно заявих пред руския президент, че за мен въпросът Украйна да бъде транзитна държава на газ е важен, така че е много, много важно и президентът Путин винаги е подчертавал пред мен, че разбира това", каза тя на пресконференцията.

Меркел трепери на церемония със Зеленски в Берлин
Обновена

Меркел трепери на церемония със Зеленски в Берлин

Германия и Украйна не обсъждат засилване на санкциите срещу Русия

Меркел повтори, че санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени, докато суверенитетът на Украйна не бъде възстановен.

Канцлерът отбеляза, че са обсъдили Минските споразумения със Зеленски и добави: "Докато не бъде постигнат напредък на този фронт, санкциите няма да бъдат отменени и санкциите по отношение на Крим могат да бъдат отменени само ако Крим се върне на Украйна".

Ангела Меркел коментира и други теми.

Снимка 429761

Източник: ЕПА

Германия прави всичко възможно за намаляване на напрежението с Иран по мирен начин, каза канцлерът, но добави, че Ислямската република трябва да продължи да спазва ядреното споразумение от 2015 г.

Натискаме Иран да продължи да спазва ядреното споразумение, ако това не се направи, ще има последици, предупреди тя.

Меркел коментира и решението на евросъда. По-рано днес Съдът на Европейския съюз постанови, че тол таксите, събирани по магистралите в Германия, са незаконни, защото несправедливо санкционират шофьорите от други страни членки на ЕС.

Канцлерът обяви, че транспортният министър Андреас Шойер ще реши как да се процедира след решението на съда. Шойер заяви, че е сформиран специален екип със задача намиране на алтернативни решения.