Командването въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD) обяви, че е идентифицирало и проследило два руски самолета Ту-142, които са влезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска в понеделник.

"NORAD идентифицира и проследи два руски патрулни самолета Ту-142, които влязоха в зоната за идентификация на ПВО в Аляска", се казва в изявление на NORAD в Аляска, цитирано от "Новости".

Два Ту-142 на Русия попаднаха на "мушката" на ПВО на САЩ и Канада в Аляска

Два Ту-142 на Русия попаднаха на "мушката" на ПВО на САЩ и Канада в Аляска

Били са в международното въздушно пространство

Подчертава се, че руските самолети "не са навлизали в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада", а в момента са "в международното въздушно пространство".

"Както винаги, NORAD остава бдителен и готов да защити суверенното въздушно пространство на Канада и САЩ, за да ограничи и премахне потенциалните заплахи за нашите въздушни и морски подходи", се казва в изявлението на американските военни.

По-рано пресслужбата на Северния флот на Русия уточни, че два самолета Ту-142 са прелетели над водите на Северно море и в Североизточния Атлантик, както и над Баренцово море. Беше отбелязано, че в началната фаза на полета над Баренцово море те са били придружавани от екипажите на изтребители Су-33. Продължителността на полета е била около 11 часа. По време на полета над Норвежко и Северно море те са били придружени изтребители на ВВС на Норвегия и Великобритания.

Великобритания вдигна изтребители срещу Ту-142 на Русия над Северно море

Великобритания вдигна изтребители срещу Ту-142 на Русия над Северно море

Поредна подобна "сценка"