Канадското министерство на отбраната планира „мащабно разследване" за поведението на своите специални части в Афганистан между 2005 и 2008 година.

Разследването носи името „Пясъчен капан 2", е продължение на приключилото вече „Пясъчен капан 1". След няколкомесечно разследване са повдигнати няколко обвинения, съобщи капитанът от флота Дейвид Сканлън.

Според него втората част на разследването е започнала през 2008 година, след като канадски командос е предизвикал тревога с информация за поведението на колегите си.

Сканлън отказва да разкрие какви действия са обект на разследването, но частите, които участват в него, са част от съвместните въоръжени сили, за които се знае, че са участвали в операции, чиято цел са били високопоставени талибани и членове на "Ал-Кайда".

Първото разследване е било посветено на трансфера на задържани от канадски части на афганистанските власти.

Медийни съобщения и опозицията в Канада обвиниха канадската армия в предаването на затворници на афганистанското правителство без предприемането на стъпки, които да гарантират, че те няма да станат обект на злоупотреби или мъчения.