Австралийският авиопревозвач Qantas извърши най-продължителния полет в света без междинно спиране. Тестът имаше за цел да установи потенциалното въздействие на дългия полет над пилотите, екипажа и пътниците, информира Си Ен Ен.

С 49 души на борда 787-9 Dreamliner взе разстоянието от 10 066 мили (повече от 16 000 километра) от Ню Йорк до Сидни за 19 часа и 16 минути.

Изпълнителният директор на компанията Алън Джойс коментира, че това е важен момент в историята на авиацията и изрази надежда да ускори придвижването от единия край на планетата до другия.

По време на полета беше проучено здравето и общото състояние на пътниците на борда, включително мозъчната дейност, нивата на мелатонин и други.

Следващият полет ще се проведе през ноември. Той ще е от Лондон до Сидни. До края на годината се планира още един полет от Ню Йорк до Сидни.

От Qantas се надяват от 2022 или 2023 г. да започнат да обслужват директни полети от Сидни, Мелбърн и Бризбън до Ню Йорк и Лондон.

Капитан Шон Голдинг: "Като цяло сме много щастливи от протичането на полета и е страхотно, че имаме някаква информация, от която се нуждаем да ни помогне да направим оценка и да превърнем това в редовна услуга".

Изследователи от няколко университета - научна програма, подкрепяна от австралийското правителство - проучиха отражението на дългия полет върху пътниците.

Тези, които бяха на самолета, са били посъветвани да следват ежедневието си преди полета и две седмици след него, за да се установи как се чувстват и как се справят с часовата разлика. Пилотите и екипажът също са били накарани да си водят дневник за съня. В пилотската кабина са били поставени камери, за да записват поведението на пилотите.