Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич обжалва наложената срещу него 40-годишна присъда за геноцид, обвинявайки съдиите от трибунала в ООН, че са организирали политически процес, съобщава „Франс прес”.

Адвокатът на Караджич Питър Робинсън заяви, че клиентът му „беше подложен на политически процес, който просто беше създаден, за да потвърди демонизирането му и демонизирането на босненските сърби”. Според Робинсън Караджич не е получил справедлив процес, тъй като съдиите от трибунала приеха за даденост вината му и на базата на това оправдаха наложената от тях присъда.

Трибуналът в Хага осъди Караджич за клането в Сребреница

Трибуналът в Хага осъди Караджич за клането в Сребреница

Той е осъден на 40 г. затвор

Като се вземе под внимание, че прекара 8 години в затвор на ООН и премина през 5-годишен процес (...) Караджич е убеден, че международното правосъдие е провален проект, добави адвокатът.

Припомняме, през март Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди бившия военен лидер на босненските сърби Радован Караджич.

Той е „отговорен за престъпления срещу човечеството” в общини в Босна по време на войната през 90-те години на XX век и "наказателно отговорен" за геноцида в Сребреница.

Срещу Караджич бяха повдигнати две обвинения за геноцид, пет обвинения за престъпления срещу човечеството и четири за нарушения на законите на войната в периода 1992-1995 година, когато е бил президент на Република Сръбска.

Съдът го призна за виновен по 10 от 11-те повдигнати обвинения, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.  

Караджич е признат за виновен за клането в Сребреница през 1995 г. по едно от обвиненията за геноцид. Трибуналът в Хага обаче го оправда по другото обвинение за геноцид заради липса на доказателства и съответно „не е отговорен” за геноцид в седем общини в Босна през 1992 г.

Според съда Караджич е „наказателно отговорен” за убийства, преследване, вземане на заложници, нападения срещу цивилни и терор при обсадата на Сараево.

Той също е отговорен за военни престъпления по време на босненския конфликт.

Караджич е най-високопоставеният подсъдим след смъртта на бившия югославски президент Слободан Милошевич през 2006 година – преди процесът срещу него да приключи.