Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди бившия военен лидер на босненските сърби Радован Караджич на 40 години затвор, съобщават световни агенции.

Той е „отговорен за престъпления срещу човечеството” в общини в Босна по време на войната през 90-те години на XX век и "наказателно отговорен" за геноцида в Сребреница.

Срещу Караджич бяха повдигнати две обвинения за геноцид, пет обвинения за престъпления срещу човечеството и четири за нарушения на законите на войната в периода 1992-1995 година, когато е бил президент на Република Сръбска.

Съдът го призна за виновен по 10 от 11-те повдигнати обвинения, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.  

Караджич е признат за виновен за клането в Сребреница през 1995 г. по едно от обвиненията за геноцид. Трибуналът в Хага обаче го оправда по другото обвинение за геноцид заради липса на доказателства и съответно „не е отговорен” за геноцид в седем общини в Босна през 1992 г.

Според съда Караджич е „наказателно отговорен” за убийства, преследване, вземане на заложници, нападения срещу цивилни и терор при обсадата на Сараево.

Той също е отговорен за военни престъпления по време на босненския конфликт.

Адвокатът на Караджич обяви, че ще обжалва присъдата.

Караджич е най-високопоставеният подсъдим след смъртта на бившия югославски президент Слободан Милошевич през 2006 година – преди процеса срещу него да приключи.

Обвинението поиска доживотен затвор.

Самият Караджич отхвърля обвиненията, включително за етническо прочистване.

Процесът срещу Караджич започна през 2009 година, след като беше заловен в Белград. Той е обвиняван за пряка роля в геноцида на хиляди хора по време на Боснеската война, включително издаване на заповед за избиването на около 8 хиляди мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Това се смята за най-ужасното зверство в Европа след края на Втората световна война. Той е обвиняван също за използването на 284 миротворци от ООН като човешки щитове същата година.

Караджич е обвиняван и за 44-месечната обсада на Сараево, в която загинаха повече от 12 хиляди цивилни.

След като бившият лидер на босненските сърби се укриваше в продължение на почти 13 години, полицията успя да го арестува през 2008 г. в автобус в Белград. Той бе изправен пред съда на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия през октомври 2009 г.

Междувременно премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната ще подкрепи жителите в сръбската част на Босна без значение каква ще е присъдата срещу бившия лидер на босненските сърби.