Ракът ще отнеме живота на 5,5 милиона жени - почти колкото населението на Дания, на година до 2030 година - близо 60% увеличение за по-малко от две десетилетия. Това показва проучване на Американското общество за борба с рака, цитирано от "Франс прес".

Докато световното население продължава да се разраства и да застарява, най-висока цена ще платят жените в бедните и със среден доход държави, отбелязват в изследването.

"Повечето смъртни случаи са на млада и средна възраст", носейки голяма тежест върху семействата и националните икономики, заяви Сали Ковал, вицепрезидент на Американското общество за борба с рака, което е подготвило доклада с фармацевтичната компания Merck.

Прегледът "подчертава голямото географско неравенство в наличните ресурси и превантивните мерки и лечения в борбата срещу растящото бреме с рака", добави тя.

Ракът е причина за смъртта на една на седем жени по света, се отбелязва в прегледа. Най-много хора загиват от сърдечно-съдови заболявания, а след това от рак.

Четирите най-смъртоносни видове злокачествени заболявания - на гърдата, колоректален, на белия дроб и рак на маточната шийка, са предотвратими или могат да се открият в ранен етап, когато лечението е най-успешно.

В по-бедните страни много по-малко случаи на рак са диагностицирани и лекувани в сравнение с богатите държави.

Докладът беше представен на Световния конгрес за рака в Париж.

Според Международната агенция за изследване на рака през 2012 година са регистрирани 6,7 милиона нови случая и 3,5 милиона смъртни случая при жените по света. От тези 56% от случаите и 64% от смъртните случаи са в слабо развити държави.

"Тези данни се очаква да се увеличат до 9,9 милиона случая и 5,5 милиона смъртни случая сред жените годишно до 2030 година като резултат от ръста и застаряването на населението", се посочва в доклада.

Най-голямата концентрация е в Източна Азия - 1,7 милиона случая и 1 милион починали през 2012 година, предимно в Китай.

Ракът на гърдата и на белия дроб са двата най-често срещани в богатите и бедните държави.

Най-често срещаният е ракът на гърдата сред жените в 140 държави и ракът на маточната шийка в 39 държави.

Финансовата тежест през 2009 година е била 286 милиарда долара, тъй като са отделени разходи за лечение, здравна грижа и заради загуба на трудова продуктивност.