Ракът ще убие близо 10 милиона души тази година, прогнозират експерти, които предупреждават, че заболяването продължава да увеличава световната тежест въпреки по-добрата превенция и по-ранното диагностициране, информира АФП.

18,1 милиона нови случая на злокачествени заболявания се прогнозират в света през 2018 г., от които 9,6 милиона смъртни случая, посочва се в доклад на Международната агенция за изследване на рака (IARC).

Това е увеличение от прогнозираните 14,1 милиона нови случая и 8,2 милиона починали, съобщено в последната оценка на агенцията преди 6 г.

От IARC отбелязват, че увеличеният фокус върху превенция - насърчаване на хората да спортуват, да се откажат от тютюнопушенето и да се хранят здравословно - е довело до спад на някои видове рак в някои групи население.

Изследването показва, че един на всеки петима мъже и една на всеки шест жени са имали рак през живота си.

Световната здравна организация очаква заболяването да е водеща причина за смъртност през XXI век.

Има десетки видове рак и агенцията е установила, че има големи различия между държавите заради социално-икономически фактори.

В Азия, не е изненадващо заради огромното население, ще са близо половината от новите случаи и повече от половината от починалите от рак в света през 2018 г.

Като цяло най-големият убиец остава ракът на белия дроб, отговорен за 1,8 милиона смъртни случая.

При жените ракът на гърдата причинява 15% от смъртните случаи от злокачествено заболяване, а след това ракът на белия дроб (13,8%) и ракът на дебелото черво (9,5%).

Данните подчертават притеснителното увеличение на случаите на рак на белия дроб при жените - сега е водеща причина за смъртност при жените от рак в 28 държави, включително Дания, Холандия, Китай и Нова Зеландия.

Моделите, използвани за настоящата статистика, прогнозират 29 милиона нови случая до 2040 г.