Максималният обсег на действие на балистичната ракета, изстреляна от КНДР, е 13 000 километра. Информацията е от министъра на отбраната на Южна Корея Хан Мин Гу в парламента.

Това означава, че тя теоретично е способна да достигне до почти всяка една точка в Европа или Северна Америка.

Северна Корея изстреля ракета

Северна Корея изстреля ракета

Изстрелването на ракетата

Според агенция „Киодо” специалистите във военното ведомство не считат, че могат да оценят какъв е опитът - успешен или не

По данни на южнокорейските военни от Северна Корея в 9.31 е произведен пуск на ракета. В 9.36 часа обтекателят се е отделил от ракетата, а в последствие той е бил открит от южнокорейските военни югозападно от остров Чечждудо. Ракетата е изчезнала от радарите.

Севернокорейският комитет по космически технологии обяви успешен пуск на ракета-носител „Кванмьенсон” със спътник от площадката Сохе. Типът и модификацията на ракетата не се уточнява.

По анализа на разположението и мястото на падане японските военни правят извод, че е бил направен пуск на подобрена модификация на носител „Йнха-3”, гражданска версия на междуконтинентална балистична ракета „Тепходон-2”. През 2012 Йнха-3 изведе в орбита спътник „Кванмьенсон-3”.

По-рано специалисти от САЩ и Южна Корея пристигнаха на мястото, където се смята, че са паднали отделилите се от севернокорейската ракета части.

По мнение на корейската национална разузнавателна служба, спътникът на орбита тежи около 200 килограма и е безполезен от научна гледна точка. "Нормалният научен спътник тежи средно от 800 до 1500 килограма", съобщиха депутати, цитирани от ТАСС. Според корейското разузнаване изстрелването на спътника трябва да се разглежда като изпитание на балистична ракета.

Изстрелването на ракетата стана седмици след като Северна Корея извърши тест на водородна бомба.

Сеул и Вашингтон преговарят за разполагането на US ПВО система в Южна Корея
Обновена

Сеул и Вашингтон преговарят за разполагането на US ПВО система в Южна Корея

След като Пхенян изстреля ракета

Светът веднага осъди изстрелването на ракетата от страна на Северна Корея.

Съветът за сигурност насрочи за днес извънредна среща заради изстрелването на ракетата, по искане на САЩ и Япония, съобщават световните агенции.