Революционната гвардия на Иран заяви, че изстреляните към Сирия ракети успешно са поразили цели на ДАЕШ ("Ислямска държава") в отговор на терористичните атаки в Техеран по-рано този месец, съобщава АФП.

Вчера вечерта гвардията съобщи, че е изстреляла ракети по джихадисти. Така за първи път Иран изстреля ракети със среден обсег на действие към Сирия - първото ракетно нападение на Ислямската република извън територията на страната за над 30 години.

Снимка 299788

Източник: ЕПА

"Основавайки се на надеждна информация, ракетната операция срещу ДАЕШ е била успешна", каза говорителят на гвардията генерал Рамезан Шариф пред сайта Sepahnews.

Гвардията изстреля шест ракети от Западен Иран към сирийската провинция Дейр ез Зор, удряйки военна база на ДАЕШ.

Ракетното нападение идва след двойния атентат в Техеран на 7 юни, при който загинаха 17 души. Първите атаки на ДАЕШ в Ислямската република.

Снимка 299786

Източник: ЕПА

Генерал Амир Али Хаджизадех, който ръководи въздушно-космическото звено на гвардията, каза пред държавната телевизия: "Ракетите бяха изстреляни от Иран и прелетяха над Ирак, и паднаха в Сирия".

Иран удари ислямисти в Сирия

Иран удари ислямисти в Сирия

Гвардейци на революцията съобщиха

Летящи безпилотни самолети от Дамаск до Дейр ез Зор изпратиха информация, че ракетите са поразили целите, поясни той.

Хаджизадех добави, че ракетите демонстрират капацитета и разузнавателните възможности на Иран, тъй като са поразили цели на 600-700 километра.

Ирански медии отбелязват, че изстреляните ракети със среден обсег на действие са от клас "Золфагар" - ракета с прецизно насочване, която е с обсег на действие около 750 километра.