Разполагането на руски противоракетни системи на Курилските острови не трябва да влияе на опитите за сключване на мирен договор заради териториалния спор. Това съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

По-рано Москва обяви, че тази година Русия ще разположи някои от най-новите си системи за противоракетна отбрана и безпилотни самолети на Курилските острови, където Москва и Токио имат неразрешени териториални спорове. Русия също смята да открие военна база.

Спорът за островите, известни в Русия като Курили и Северните територии в Япония, между двете държави датира от Втората световна война, когато съветската армия окупира четири острова в южната част на веригата.

Противоречията са толкова големи, че Москва и Токио все още не са подписали официален мирен договор.

"Без съмнение има база за това (разгръщане на ракети), но в същото време от наше гледна точка по никакъв начин не трябва да влияе на центростремителната тенденция, която съществува в нашите двустранни отношения с Токио", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че тази тенденция се прилага "в условията на внимателните приготовления за предстоящата визита на президента Путин в Япония и в условията на продължаващите контакти за развитие на двустранните отношения, особено в икономическата сфера и преговорите по въпроса за мирното споразумение".