Американският хип-хоп изпълнител Уайклиф Джийн подаде своите документи за участие в президентските избори в Хаити, предаде АП.

Джийн пристигна заедно със семейството си и свои почитатели в офиса на избирателната комисия минути преди крайния срок за подаване на документи за участие. Пред събралите се хора, роденият в Порт-о-Пренс музикант определи случващото се като „исторически момент" и сравни себе си с Барак Обама.

Ако кандидатурата на Уайклиф Джийн бъде одобрена, той ще се изправи срещу сериозна конкуренция на изборите, които са насрочени за 28 ноември. Като най-сериозен претендент за президентския пост се очертава бившият премиер Жак-Едуард Алексис, който си осигури подкрепата на настоящия държавен глава Рене Превал. След разрушителното земетресение, отнело живота на около 300 хиляди души, милиони долари международна помощ потекоха към Хаити и новият президент ще има сериозна роля в управлението на тези средства.

Уайклиф Джийн е известен с песните "We Trying to Stay Alive" и "Gone Till November", а също и с албума "The Score" на the Fugees, спечелил няколко награди Грами. Любопитен факт е, че и друг музикант от групата започна политическа кариера. Това е Майкъл Мартели, който също ще се опита да стане президент на Хаити.