Бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, който беше отведен в затвор в Хага заради обвинение във военни престъпления, е бил приет в болница на 10 октомври, съобщи адвокатът му Милош Шалич, цитиран от агенция „Новости".

Има съмнения, че Младич страда от белодробно възпаление. Шалич допълва, че управата на затвора, в който е задържан доверителят му, е отказала да уточни в коя болница е приет той.

От Международния трибунал за бивша Югославия нито потвърдиха, нито опровергаха информацията.

Младич се появи пред трибунала на 6 октомври. Заседанието на съда тогава закъсня с час и половина, тъй като обвиняемият не е могъл да се облече самостоятелно. Той на няколко пъти се оплака пред съдиите, че здравето му е влошено и поиска да бъде прегледан от лекари от Сърбия и от Република Сръбска (Босна и Херцеговина).

Бившият военен командир, който е затворник в Хага от 31 май, не за първи път постъпва в болница. На 17 август той беше опериран от херния.

69-годишният генерал беше арестуван на 26 май, след като се беше укривал в продължение на 16 години. Той е обвинен от трибунала по 11 точки в геноцид, престъпления против човечеството, нарушения на законите и обичаите при водене на война.