Президентът на комунистическа Куба Раул Кастро започва официално посещение във френската столица Париж. Това е първото му държавно посещение в Европа, което се разглежда като ключова стъпка към възстановяване на отношенията между островната държава и Запада, съобщава „Франс прес”.

Кубинският лидер ще бъде посрещнат с държавни почести от френския президент Франсоа Оланд под Триумфалната арка, украсена с кубински знамена.

Това е първата официална визита на 84-годишния Кастро в ЕС, който през 2006 година пое властта от по-големия си брат Фидел Кастро. Той е в Париж от събота във връзка с частна среща.

Оланд посети Куба през май 2015 година – първата визита на западен държавен лидер в страната. Тогава той описа посещението като „нов етап в укрепване на отношенията между двете държави”.

Кастро е вторият лидер на страна, опитваща се да излезе от международна изолация, който посещава Париж в рамките на няколко дни след иранския държавен глава Хасан Рохани.

Това посещение е важно за имиджа на Куба”, изтъкна Едуардо Перера, експерт по международни отношения към Хаванския университет.

Това безспорно ще помогне на Куба да блесне на международната сцена, поясни той.

Хавана се надява визитата да позволи на Куба да разшири отношенията с Франция във всички възможни области – политика, икономика, включително търговия, финанси и инвестиции, както и в културната област и цялостното сътрудничество, каза Рохелио Сиера, заместник-министър на външните работи на Куба.

Очаква се Кастро да се подпише под „икономическа пътна карта” с Франция, както и да бъдат сключени споразумения в областта на транспорта и туризма.

Търговският стокообмен между двете страни е на ниво около 195 милиона долара на година, което „не съответства на нашите амбиции”, отбелязват от френското правителство.

За последно кубински лидер официално посети Франция през 1995 година, когато Фидел Кастро се срещна с президента Франсоа Митеран.

Раул Кастро ще проведе разговори с Оланд в Елисейския дворец и ще бъде гост на държавна вечеря преди да се срещне с различни френски официални представители във вторник.

Наскоро Франция помогна за сключване на споразумение между международни кредитори за отписване на 8,5 милиарда долара кубински дълг. Има вероятност да бъде отписан още дълг на кубинската държава, което потенциално ще разшири достъпа на Куба до международните финансови пазари.

Като цяло Париж заема водеща роля в засилване на политическите връзки на Куба с Европа.

Въпросът за човешките права си остава деликатен. Международни организации и правителства обвиняват братята Кастро, че преследват политическите си опоненти.

Дипломатически източник в Париж заяви, че човешките права „ще бъдат обсъдени” по време на двустранните разговори.