Малка, но много разделена, Белгия отново е силно засегната от пандемията и сега представлява някои от най-тревожните статистически данни на континент, покосен от втора вълна коронавирус, съобщава АП.

Ако някога е имало общ враг, за който да се борят съперничещите си холандско- и френскоговорящи граждани и региони, това със сигурност би бил вируса. Но дори и сега сътрудничеството е противоречиво в Белгия толкова, че римокатолическите епископи в страната отправят призив към всички, в името на Господ, да покажат известно единство.

"Можем да спечелим битката срещу коронавируса само ако го направим заедно", заявиха епископите в съвместно писмо преди Деня на вси светии в неделя, подчертавайки различните правила, наложени от националното и три регионални правителства на страната.

Тази седмица се появи новина, че Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е регистрирал Белгия -  между Германия, Франция и Холандия - с най-високия 14-дневен кумулативен брой случаи на COVID-19 на 100 000 граждани, надминавайки Чехия.

С 1390,9 на 100 000 души далеч надминава дори огнищата като Франция или Испания. До момента са загинали близо 11 000 души и според експерти всички потвърдени цифри отчитат истинските жертви на пандемията.

Всичко това, в богата нация от 11,5 милиона души, където не по-малко от девет министри - национални и регионални - имат думата по въпросите на здравеопазването. Изречението "по-малко е повече" така и не достигна до белгийските висши ешелони на властта.

"Много политици могат да претендират за власт, но в крайна сметка никой никога не носи отговорност", коментира историкът и бивш член на Европейския парламент Лукас Вандер Таелен. Той нарече белгийската система от множество слоеве на управление, която да обслужва 6,5 милиона холандско говорещи фламандци на север и 5 милиона франкофони, "институционална лазаня".

По време на пандемичната криза белгийското население бе обединено в едно нещо: общото чувство на объркване и недоумение относно непрекъснато променящите се мерки, наложени от различните правителствени слоеве. За някой, който живее близо до Брюксел, часът на затваряне или ограниченията за посещаемост на спортна зала може да означава три различни неща в радиус от 20 километра.

Полицейски час и в Брюксел

Полицейски час и в Брюксел

Строгите мерки са в сила чак до 19 ноември

Късно във вторник регионалното правителство на Фландрия най-накрая обмисли да адаптира своя полицейски час за коронавирус, за да съответства на този на франкофонския регион и Брюксел, но след това премисли. Докато остава за полунощ на север в страната, той е в 22:00. в други области, усложнява живота на всички, които пътуват от един регион до другия, както всъщност правят много белгийци.

Дори по време на здравната криза лингвистичните раздори надигнаха глава, нещо, което никога не е било напълно овладяно през почти два века и две световни войни, когато цялата нация е изправена пред един общ враг.

Кристоф Д'Хейз, кметът на Аалст във Фландрия, наскоро заяви, че повече няма да приема пациенти от Брюксел, до голяма степен франкофонска столица на Белгия. "Медицинската солидарност има граници и граници", каза той. Болничните власти не се съгласиха и настояха, че същността на медицинската солидарност е липсата на граници.

Когато болницата UZ в Брюксел, с фламандски корени, предупреди, че столицата трябва да предприеме по-строги действия за овладяване на кризата, здравният брюкселски министър франкофон Ален Марон отвърна, че "когато фламандска болница в Брюксел повдига проблем, това е основен проблем и когато шест от 14 болници във (фламандски) Антверпен са в същото положение, никой не говори за това. "

Вандер Таелен е виждал всичко това и преди. "Толкова бързо се стигате до нивото на селската политика. Дори когато е заложен живот."

Парадоксално усложняване на проблемите с твърде много правителства е въпросът, че Белгия бе без напълно функциониращо национално правителство в продължение на почти 500 дни, преди премиерът Александър Де Кроо да събере 7-партийна коалиция преди месец. Една от последните мерки, които неговият предшественик взе през септември, беше да облекчи мерките срещу вируса - срещу съветите на медицински експерти.

Това отпускане сега отчасти е обвинено за рекордния скок тази есен.

Шарл Мишел, председател на Съвета на Европейския съюз, бе поддържан в белгийската политика, но сега вижда, че срещу такъв враг е ефективен само континентален подход, а не купчина от лошо координирани местни мерки.

"Разбира се, здравето - подобно на социалните въпроси - е преди всичко въпрос на държавите-членки и дори на регионите. Тази криза обаче вече показа, че нито една държава не може да се справи сама със ситуацията", каза той във вторник.

А що се отнася до нестабилността на правилата в Белгия, римокатолическите епископи призоваха всички да прилагат едно основно правило: "Вземете най-безопасната мярка, най-сигурната фигура. В краткосрочен план това е най-трудният подход. В дългосрочен план е най-сигурният."

Белгия отчита рекордни 17 709 новозаразени с коронавирус за ден

Белгия отчита рекордни 17 709 новозаразени с коронавирус за ден

Жертвите в страната вече са над 10 000