Великобритания сключи търговска сделка за Брекзит с Европейския съюз в четвъртък, само седем дни преди да излезе от един от най-големите световни търговски блокове в най-значителната си глобална промяна след загубата на империята, пише "Ройтерс".

Сделката, договаряна повече от четири години, след като Великобритания гласува с малко мнозинство да напусне блока, предлага изход от хаотичен финал, до развод, който разклати 70-годишния проект за изграждане на европейско единство от руините на Втората световна война.

Сделката ще запази достъпа на Великобритания до нулеви тарифи и нулеви квоти до единния пазар на блока от 450 милиона потребители, но няма да предотврати икономическите проблеми и смущения за Обединеното кралство или за държавите-членки на ЕС.

Много аспекти от бъдещите отношения на Великобритания с ЕС предстои да бъдат изчиствани, вероятно с години.

"Върнахме си контрола", каза британският премиер Борис Джонсън пред репортери, след като публикува снимка в Twitter, на която вдига двете си ръце с жест на триумф, с палец нагоре. "Хората казаха, че това е невъзможно, но ние поехме обратно контрола."

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, но оттогава е в преходен период, според който правилата за търговия, пътувания и бизнес остават непроменени до края на тази година. Джонсън, лицето на кампанията за Брекзит, заяви, че тъй като 52% са гласували за напускане на ЕС, той не иска да приеме правилата на неговия единен пазар или на митническия съюз след 1 януари.

ЕС не искаше да даде безпрепятствени привилегии на свободно движещата се, дерегулирана британска икономика извън блока и така потенциално да насърчи другите да напуснат - в резултат на това се стигна до мъчителни преговори.

"Пътят беше дълъг и криволичещ", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери, цитирайки песента на Пол Макартни. "Но имаме доста добра сделка, която да покажем ... Накрая можем да оставим Брекзит зад себе си и да гледаме към бъдещето. Сега Европа продължава напред."

Джонсън определи споразумението в последната минута като "огромна" сделка за свободна търговия по подобие на тази, сключена между Европейския съюз и Канада и призова Великобритания да преодолее разделението, причинено от референдума за Брекзит през 2016 г.

Сделката ще подкрепи и мира в Северна Ирландия - приоритет за новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, който предупреди Джонсън, че трябва да поддържа споразумението от Разпети петък от 1998 г.

Членът на ЕС Ирландия заяви, че сделката, която според уебсайта на Комисията ще бъде публикувана скоро, защитава нейните интереси, както може и да се надява. Но голяма част от детайлите все още трябва да бъдат разработени.

Търговският пакт няма да обхваща услуги, които представляват 80% от британската икономика, включително банкова индустрия, която позиционира Лондон като единствената финансова столица, съперничаща на Ню Йорк.

Достъпът до пазара на ЕС за базираните във Великобритания банки, застрахователи и мениджъри на активи ще е в най-добрия случай неравен.

Джонсън заяви, че сделката не съдържа толкова, колкото би искал по отношение на регулаторната еквивалентност на финансовите услуги, но все пак съдържа известен "добър език".

JPMorgan заяви, че ЕС си е осигурил сделка, която позволява да запази почти всичките си предимства от търговията с Обединеното кралство, но с възможността да използва регулации за "подбиране" сред секторите, в които Обединеното кралство има предимства - като услугите.

"Единството и силата на Европа се отплатиха", каза френският президент Еманюел Макрон. "Споразумението с Обединеното кралство е от съществено значение за защита на нашите граждани, нашите рибари, нашите производители."

Агитиращият за Брекзит Найджъл Фараж заяви, че сделката ще поддържа Великобритания твърде тясно свързана с ЕС, като добави, че се надява това да е началото на края на блока.

Дори със сделка търговията със стоки ще има повече правила, повече бюрокрация и повече разходи. Ще има известни смущения в пристанищата. Всичко, от регулирането на безопасността на храните и правилата за износ до сертифицирането на продукти, ще се промени.

Служител на Държавния департамент на САЩ приветства споразумението и заяви, че Вашингтон иска добри отношения с Великобритания и ЕС. "Както казахме, ние уважаваме суверенното решение на Обединеното кралство да напусне ЕС и се радваме на продължаване на силните отношения както с Обединеното кралство, така и с ЕС", каза служителят.

Когато Обединеното кралство шокира света, като гласува за напускане на ЕС, мнозина в Европа се надяваха да останат тясно обвързани. Фон дер Лайен, цитирайки Шекспир, каза, че "раздялата е толкова сладка скръб".

ЕС губи основната си военна и разузнавателна мощ, 15% от БВП, една от двете най-добри финансови столици в света и шампион на свободните пазари, който бе важен коректив за амбициите на Германия и Франция.

Без колективната мощ на ЕС, Обединеното кралство ще остане до голяма степен самостоятелно - и много по-зависимо от САЩ - при преговори с Китай, Русия и Индия. Ще има повече автономия, но ще бъде по-бедно, поне в краткосрочен план.

Банката на Англия заяви, че дори с търговска сделка, брутният вътрешен продукт на Великобритания вероятно ще претърпи 1% удар от Брекзит през първото тримесечие на 2021 г. А британските експерти заявиха, че икономиката ще бъде с 4% по-малка над 15 години, отколкото би била, ако Великобритания бе останала в блока.

Сделката, регулираща търговията след Брекзит, се нуждае от одобрението както от Европейския парламент, така и от 27-те държави-членки на ЕС. Посланици от страни от ЕС започват преглед на сделката.

Британският парламент, разделен заради Брекзит, ще обсъжда и гласува сделката на 30 декември, само ден преди изтичането на преходния период.

Посланиците на ЕС се събраха на Коледа, за да започнат да оценяват сделката за свободна търговия, сключена от блока с Великобритания, съобщава АП. Държавите от ЕС вече показаха подкрепа за резултата и се очакваше, че те единодушно ще подкрепят споразумението, което е предпоставка за неговото законово одобрение.

Бързото одобряване на сделката е от съществено значение, тъй като преходният период изтича на Нова година. И двете страни сега твърдят, че споразумението от 2000 страници защитава заветните им цели

ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение
Обновена

ЕС и Великобритания сключиха историческо търговско споразумение

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита и квоти за всички стоки