Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в исторически телевизионен дебат, първият след като партията на Реджеп Ердоган дойде на власт през 2002 година, предаде АФП. 

Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, лоялист на Ердоган и бивш премиер, се изправи срещу опозиционния кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу.

Дебатът се проведе седмица преди повторното гласуване на 23 юни.

ПСР претърпя шоково поражение на местните избори на 31 март в Истанбул и Анкара, след като партията и нейните предшественици управляват двата града от 1994 г. насам.

Имамоглу, бивш областен кмет, спечели с около 13 000 гласа срещу Йълдъръм.

Най-висшият избирателен орган на Турция разпореди провеждането повторно на изборите в Истанбул след жалба от страна на ПСР, които твърдяха, че има подозрителни гласове и нередности.

Йълдъръм твърди, че гласовете са били откраднати от него.

Опозицията се обединява в Истанбул срещу Ердоган

Опозицията се обединява в Истанбул срещу Ердоган

Нови кметски избори в мегаполиса

Но Имамоглу настоя, че е "избран за кмет", добавяйки, че има борба за правата на 16 милиона, които са били иззети".

Разискването бе първото от октомври 2002 г., когато Ердоган и лидерът на КНП Денис Байкал взеха участие в подобно събитие преди общите избори през ноември същата година.

Дебатът продължи почти три часа и се излъчваше на живо по основните новинарски канали.

Имамоглу удари в ПСР, като каза, че може да дава обещания на избирателите, но тъй като партията вече е била на власт от 25 години, Йълдъръм "няма това право".

Йълдъръм припомни миналото си като министър на транспорта и министър-председател, включително големи транспортни проекти в Истанбул, като например подземния железопътен тунел, който свързва двете страни на Босфора от октомври 2013 г.

Ердоган по-рано в неделя изглежда в думите си намали значението на гласуването за ПСР, като посочи, че партията контролира 25 от 39 общини в област Истанбул.

В национален план партията му победи на вота.