Откриха ръководена от Русия мрежа от професионални тролове в Западна Африка, съобщават "Фейсбук" и "Туитър", които премахнаха профилите, пише "Гардиън".

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

Изтекли документи разкриват опити на Русия да упражнява влияние в Африка

За целта изтласква от континента САЩ, Великобритания и Франция

Тя е действала в Гана и Нигерия. Мрежата е малка: само 49 профила във "Фейсбук", 85 профила в "Инстаграм" и 71 профила в "Туитър". Но за първи път е установено, че руснаците провеждат кампания срещу САЩ от Африка.

От "Фейсбук" вярват, че мрежата е била малка, защото е пресечена още в началото. Тя е управлявана от местни хора в Гана и Нигерия от името на лица в Русия.

Хората зад тази мрежа са прилагали различни тактики, включително използване на фалшиви профили за управление на страници, които се представят като неправителствени организации или лични блогове, и съобщения в групи.

Те често са публикували информация за американски новини и са се опитвали да увеличат читателите си чрез фокусиране върху теми като историята на чернокожите, новини и събития, свързани с известни американци като исторически фигури, известни личности, въпроси за ЛГБТ общността, а също така са споделяли информация за полицейски произвол, потисничество и липса на правосъдие.

Професионалните тролове са свързани с руската Интернет изследователска агенция.

Фалшивите профили в трите мрежи са имали за цел да разпалват разделение в САЩ.