19 човека са обвинени в организиране и сключвали фиктивни бракове в Южна Каролина и Джорджия, предадоха информационните агенции.

Според информацията общият брой на заподозрените е 28.

Те са уличени в опит за заобикаляне на американските закони и сключване на фиктивни бракове с американци за получаване на американско гражданство.

В основата на престъпната организация стоят български граждани, които са извършвали престъпната дейност от близо 10 години.

На днешното първо заседание в Южна Каролина, присъстваха 19 човека от задържаните, които бяха пуснати на свобода под парична гаранция. Останалите девет човека се издирват поради неявяването им в съда.

Според обвинението, двама българи и трима американци са набирали и плащали на американски граждани да сключат бракове с български граждани, за да могат последните  да получат „ постоянен граждански статус" и американско гражданство, което им дава позволение за работа и за постоянно пребиваване в границите на САЩ.

Според информацията 13 от задържани са българи, а 15 са американски граждани. Един от заловените Трифон Трифонов, получил американско гражданство на 29 юни, 2005 година.

Най-скорошно констатираният брак е между американската Дженифър Ковик и българинът Благой Байчев в Дилън Кантри.

Друг случай е женитбата на Красимир Симеонов и съпругата му, които сключили брак съответно с американските гражданин Джанис Кокс и Пеги Хортън.

Според информацията Красимир Симеонов е бил основният ръководител в нелегалната организация.

След като са сключвали гражданския брак, по-голямата част от българите се разпръсквали по територията на САЩ, като за последните две седмици четирима българи са били задържани в Болтън, двама в Портленд, един в Чикаго.

Според американските закони присъдите варират от максимални 5 години затвор, 250 000 долара глоба до 3 години наблюдателен режим.