Разкрито е най-голямото нерегламентирано събиране на лични данни, което съдържа повече от 770 милиона имейла и пароли, публикувани на популярен хакерски форум в средата на декември, пише "Гардиън".

87-те гигабайта данни са открити от изследователя Трой Хънт, който ръководи сайта Have I Been Pwned?, позволяващ на интернет потребители да проверяват дали тяхна лична информация е била подложена на хакерска атака.

Хънт, който нарича ъплоуда "Collection #1", коментира, че вероятно става въпрос за много различни индивидуални прониквания от буквално хиляди различни източници, отколкото да представлява една голяма хакерска намеса.

Иначе той отбелязва, че и с други прониквания в миналото общо има 1 160 253 228 имейли и пароли, както и 21 222 975 уникални пароли. Докато повечето от имейлите са споделяни между хакери и преди, включително 360 милиона профила в MySpace през 2008 г. и 164 милиона профила в LinkedIn през 2016 г., Хънт отбелязва, че преди не е било известно за пробив в 140 милиона имейл адреса. Този пробив може да е вследствие на една хакерска атака, много по-малки или смесено.

Според експерти откритията в Collection #1 подчертават необходимостта потребителите да използват по-защитени пароли.