Главният прокурор на Кентъки съобщи, че ще публикува записите от заседанията на голямото жури по случая с Бреона Тейлър, след като съдия нареди да бъдат внесени в съда до сряда на обяд. Решението е взето след искане на анонимно жури записите да станат публични, пише "Гардиън".

Протести след присъдите за убийството на Бреона Тейлър

Протести след присъдите за убийството на Бреона Тейлър

Чернокожите не са доволни от решението на съда

Прокурорът Даниел Камерън излезе със съобщение, в което отбелязва, че голямото жури е таен орган, но изглежда, че публичният интерес в този случай няма да позволи това да се случи. Камерън служи и като специален прокурор в случая с убитата Тейлър. Той отбелязва в съобщението, че специалният прокурор има етичното задължение да не публикува записите от заседанията на голямото жури и остават зад убеждението си, че подобно публикуване може да възпрепятства течащото федерално разследване и да окаже влияние върху журито. Но главният прокурор обещава да изпълни съдебната заповед и в сряда да предадат материалите.

Анонимен член на журито поиска да се публикуват стенограмите от съдебния процес срещу тримата полицаи, които са обвинявани за убийството на Бреона Тейлър. Анонимният член е заявил, че съдебните документи от закритите заседания трябва да бъдат публикувани и че членовете на журито трябва да могат да говорят публично по случая.

Обвиниха полицай за смъртта на Бреона Тейлър

Обвиниха полицай за смъртта на Бреона Тейлър

Но обвинение в убийство няма засега

Решението на голямото жури да не бъдат повдигани обвинения на нито един от полицаите за убийството на Тейлър доведе до протести в Кентъки и САЩ. Срещу един полицай са повдигнати три обвинения заради откриване на стрелба по съседна къща.

Миналата седмица възникнаха протести в Луисвил, Кентъки, след обявяването на дългоочаквано съдебно решение дали замесените в убийството на Тейлър полицаи ще бъдат наказани.

Убийството е извършено в апартамента на Тейлър на 13 март 2020 г. от бели полицаи, които са получили заповед да претърсят апартамента. Приятелят на Тейлър е открил огън по полицаите, които са отвърнали, след като той помислил, че са крадци. Според свидетели служителите на реда не са се легитимирали. Полицаите са произвели 20 изстрела. Тейлър е застреляна с пет куршума. Операцията е била заради наркотици.