Властите в американския щат Вирджиния обявиха извънредно положение в няколко района на град Шарлътсвил, след като се стигна до сблъсъци между националисти и техни противници.

Един човек е загинал, най-малко 19 души са пострадали при размириците в града, където вече втори ден продължава напрежението между двете противостоящи групи, предаде Би Би Си.
Според други източници, пострадалите са над 30.

Стотици националисти излязоха на протест срещу намерението на властите да демонтират паметник на генерала от конфедерацията Робърт Едуард Лий. Основни поддръжници на протестните действия са расистката групировка "Ку-клукс-клан" и радикалното движение "Алтернативни десни".

След като се стигна до размирици, властите обявиха публичната акция за незаконна.

Кметът Майк Зигнър призова демонстрациите да бъдат прекратени.

"Съкрушен съм от новината, че е загинал човек. Призовавам всички хора да се приберат по домовете си." - написа кметът в Twitter.

Съобщава се, че кола се е врязала в група хора.

Не е ясно дали загиналият е жертва на този инцидент или на други обстоятелства. В социалните мрежи се появиха съобщения, че става дума за жена, но засега няма официална информация по случая.

Според информация на "New York Times", когато хората са се разотивали и на мястото на сблъсъците са преобладавали предимно представители на контрапротеста, в хората се е врязала кола, която преди това е блъснала няколко други автомобила.

Водачът е задържан, самоличността му е установена - Джеймс Алекс Фийлдс, на 20 години, от щата Охайо.

Междувременно беше съобщено, че край Шарлътсвил е катастрофирал хеликоптер на местната полиция, който и извършвал наблюдение заради сблъсъците. Загинали са пилотът и полицейски служител.