Пенелоп Фийон, съпругата на кандидата за президент на Франция Франсоа Фийон, е била задържана за разпит, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Mediapart.

По-късно същият журналист от Mediapart, който съобщи, че Пенелоп е задържана, коригира информацията и поясни, че се отрича от съдебен източник.

В същото време Франсоа Фийон в последния момент е отменил посещение на голямо изложение, което повдига въпроси около кампанията му за президент на Франция, съобщава БиБиСи.

Фийон обвини френското правителство за насилието в президентската кампания

Фийон обвини френското правителство за насилието в президентската кампания

Конкретни събития на негови конкуренти са били прекратени след провокации

По непотвърдена информация Франсоа Фийон е извикан за разпит от магистратите.

Очаква се по-късно да даде пресконференция.

Междувременно вестник "Фигаро" пише, позовавайки се на източници от партията на "Републиканците", цитиран от ТАСС, че Фийон се е обадил на Никола Саркози и Ален Жупе във връзка с желанието му да се проведе среща на партията за разрешаване на сложната ситуация.

Семейството е разследвано за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали.

Разследването срещу Фийон вече е в прокуратурата

Разследването срещу Фийон вече е в прокуратурата

Съдебно-прокурорското разследване е с повече правомощия от полицейското...

Френското издание "Canard Enchaine" писа, че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелоп за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Версията на семейството е, че тя действително е работила на такава длъжност.

Следователите проучват и изплащането на сума от над 80 хиляди евро на децата на Фийон - Мари и Шарлем.

Франсоа Фийон отново фаворит за президент на Франция

Франсоа Фийон отново фаворит за президент на Франция

Макрон може да не се класира за балотажа на 7 май

Той твърди, че като депутат им е плащал за конкретни юридически услуги, но към момента никое от децата му не е имало адвокатски правомощия. Освен това, те са получавали не хонорари, а заплати за пълен работен ден.

Доскоро Фийон беше сочен за фаворит в битката за президентския пост, но към момента го изпреварва националистката Марин льо Пен, а независимият Еманюел Макрон го догонва по популярност.

Французи: Фийон да се оттегли

Французи: Фийон да се оттегли

Подкрепят правото му да се кандидатира за президент