Един от разработчиците на бойното отровно вещество "новичок" Леонид Ринк възнамерява да пусне в близко бъдеще антивирусния и имуномодулиращ препарат "Иммофон", който бил способен да се бори с COVID-19 и редица други вирусни заболявания. Това разказа той пред "Новости".

"Той действа срещу вирусни заболявания, великолепно възстановява клетките след работата на имунната система, т. е. елиминира цитокиновата буря (когато имунната система започва да унищожава собствения си организъм, б. р.), което според много специалисти е една от причините за смърт от COVID-19", отбеляза Ринк.

Лекарството се основава на препарата "Диуцифон" (синтезиран в СССР през 1967 година). Той е предназначен за лечение на проказа и до 2000-те години, уточни Ринк, влиза в списъка на жизненоважните лекарства. В новото лекарство е отстранен основния недостатък на съветската разработка - лошото разтваряне във вода и съответно в кръвната плазма.

Обновеното лекарство е получило името "Иммофон". Вътре в препарата, подчерта ученият, са комбинирани силното антивирусно средство "Дапсон" и две молекули метилурацил, чието предназначение е да активират метаболизма в тъканите и да стимулират процеса на регенерация.

В допълнение към борбата с коронавируса, новото лекарство е предназначено за лечение на лупус еритематозус, склеродермия, ревматоиден артрит, псориазис, алергии, левкемия и белодробни заболявания.

Към днешна дата лекарството е тествано върху приблизително 700 възрастни пациенти доброволци, уточни Ринк.

"Не е имало нито един тежък стадий и нито един летален край след заразяване", увери руският учен.