Руди Джулиани, адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, предупреди Робърт Мълър, че Белият дом е близо до отказ да позволи разпит на държавния глава, пише "Гардиън".

Мълър е специалният прокурор, който разследва възможен сговор между Русия и кампанията на Тръмп преди президентските избори през 2016 г.

Джулиани зае изключително войнствена позиция, наричайки разследването "най-корумпираното, което някога съм виждал". Пред ABC той обвини специалния прокурор, че е събрал екип от следователи, които са пристрастни и според него в разследването трябва да участват политически неутрални лица.

Запитан дали са взели решение относно евентуално разпитване на Тръмп от Мълър, той отговори: "Не сме решили, че той няма да разговаря с Мълър, но сме близо до това".

Коментарът на Джулиани показва, че екипът на Тръмп е решил да изостави първоначалния си подход, който включва сътрудничество в разследването на Русия.

В петък бившият кмет на Ню Йорк коментира пред "Ню Йорк таймс", че Мълър ще разпита президента само ако покаже, че има доказателства за извършено от Тръмп престъпление. Но вчера той частично оттегли предложението си, заявявайки, че Белият дом не е изисквал доказателства, а най-малко някакви факти, които подкрепят подозрение в престъпление.