Съдия от Върховния съд на Бразилия разреши разследване на президента Жаир Болсонару за опит за намеса в работата на федералната полиция, което се предполага, че е свързано с политически мотиви, информира "Ройтерс".

Федералната полиция има 60 дни да проведе разследване, поискано от главния прокурор на страната Аугусто Арас след отправени обвинения от бившия съдебен министър Серхио Моро, който подаде оставка в петък.

Удар за Болсонару: Правосъдният министър подаде оставка

Удар за Болсонару: Правосъдният министър подаде оставка

Трябва да предпазя биографията си и преди всичко ангажимента, който съм поел...че ние се изправяме твърдо срещу корупцията, организираната престъпност и насилието"

Моро заяви, че Болсонару го e притиснал да смени шефа на федералната полиция и обвини президента в опит за намеса в разследвания, които са свързани с членове на семейството му. Бразилският президент е поискал документи с разузнавателна информация за разследванията.

Държавният глава се защити, че обвиненията са безпочвени. 

Осведомителната агенция отбелязва, че разследването идва в неблагоприятен момент за Болсонару, който е остро критикуван заради омаловажаването на епидемията от коронавиурс, която уби повече от 4500 души в страната и буквално парализира икономиката на латинамериканската страна.

На базата на резултатите от полицейското разследване прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения на президента или на бившия министър.

Вече над 3000 починали от новия коронавирус в Бразилия

Вече над 3000 починали от новия коронавирус в Бразилия

Заразените са близо 50 000 души

Обвинителният акт срещу президента ще трябва да бъде одобрен от долната камара на Конгреса преди да започне процес във Върховния съд. Но в долната камара доминират поддръжници на президента и е малко вероятно обвиненията да бъдат одобрени.

Но все пак, ако бъде обвинен, президентът ще бъде отстранен и вицепрезидент временно ще поеме управлението за 180 дни. Ако бъде осъден, Болсонару ще бъде свален от власт.

Социологическо проучване от вчера показва, че повечето бразилци вярват, че обвиненията на Моро са истина. 46 на сто смятат, че Болсонару трябва да подаде оставка, докато 50% не мислят така.

Бразилия планира облекчаване на мерките срещу коронавирус

Бразилия планира облекчаване на мерките срещу коронавирус

Новият министър на здравеопазването в Бразилия Нелсън Тейш предложи