Кметствата в двата най-големи града в Италия са разследвани, съобщава Ройтерс.

Кметът на Милано Джузепе Сала е преустановил изпълнението на задълженията си, а топ съветник в римската администрация е арестуван.

Сала заяви вчера, че е научил от медиите, че е разследван по случай, свързан с тръжни оферти на световното изложение Експо миналата година.

"Макар и да си нямам ни най-малка идея за разследването, реших сам да се отстраня временно от поста на кмет", каза Сала, който пое управлението на града само преди 6 месеца.

В Рим съдебен източник заяви, че съветник на кмета Вирджиния Раджи от Движение "Пет звезди" е задържан в петък по подозрения в корупция, свързана с имотна сделка през 2013 година.

Настоящата администрация не е въвлечена, каза източникът, но арестът на Рафаеле Мара е последното от серията главоболия, които се натрупаха на Раджи.

Сала, който беше подкрепен от премиера на Италия Паоло Джентилони да стане кмет на финансовата столица на Италия, ръководеше Експо Милано 2015.

Подготовката на събитието е свързвана с корупционен скандал, довел до арестуването на няколко топ официални лица през 2014 година.

Раджи първоначално избра Мара за шеф на щаба на местната власт, но впоследствие го назначи в отдел човешки ресурси.

Карабинерите претърсиха офиса на Мара тази сутрин, добави съдебният източник. Преди ден пък бяха иззети документи, които са свързани с процеса по назначения в градската администрация.