В началото на 2017 г. представители на американското контраразузнаване са предупредили Джаред Къшнър, съпруг на Иванка Тръмп, която е дъщеря на американския лидер Доналд Тръмп, че китайско-американският предприемач Уенди Мърдок може да използва приятелството им в полза на китайски правителствени интереси.

Това пише американското издание "Уолстрийт джърнъл", цитирано от АФП.

Позовавайки се на източници, вестникът отбелязва, че американски официални служители са изразили безпокойство, че бившата съпруга на медийния магнат Рупърт Мърдок, който притежава вестника, лобирала за финансиран от Китай голям строителен проект във Вашингтон.

Въпросният проект е китайска градина за 100 милиона долара в Националния дендрариум, който е само на няколко крачки от Конгреса и в близост до Белия дом.

Вестникът пише още, че представители на разузнаването възприемат плана като риск за националната сигурност, тъй като включва 21-метрова кула, която може да бъде използвана за наблюдение.

Къшнър е бил предупреден по време на редовния брифинг на службите, тъй като е старши съветник на Тръмп.

Говорител на Уенди Мърдок заяви, че не знаят ФБР или други разузнавателни агенции да са разтревожени във връзка с делата й. Представителят отрече Уенди Мърдок да е запозната с проекта.

Родена в Китай, Уенди сключва брак с австралийския бизнесмен през 1999 г., а през 2013 г. се развежда. Но тя все още използва фамилното име на бившия си съпруг.

Запитан за разпространената информация, говорител на външното министерство на Китай заяви, че Пекин се надява на прагматично сътрудничество със САЩ, тъй като е в интерес и на двете страни.