Рискът от конфликти между страни и в държави ще нарасне през следващите пет години до нива, невиждани от Студената война.

Това се предупреждава в доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Според оценката на разузнаването това ще се случи на фона на забавения световен икономически ръст, на рушащия се световен ред след Втората световна война и на антиглобализма, който подхранва национализма.

"Тези тенденции ще се събират в безпрецедентно темпо, което ще направи управлението и сътрудничество по-трудно и ще промени естеството на властта - фундаментално ще промени глобалната картина", се отбелязва в доклада "Global Trends: Paradox of Progress" - шестият от серията 4-годишни изследвания на Съвета за национално разузнаване на САЩ.

Прогнозите, публикувани по-малко от две седмици преди Доналд Тръмп да положи клетва като президент на САЩ на 20 януари, очертават факторите, които ще оформят "мрачно и трудно близко бъдеще", включително такива като по-настъпателни Русия и Китай, регионални конфликти, тероризъм, увеличаване на неравенството, климатични промени и спад на икономическия ръст.

Докладът, подготвен от всички разузнавателни агенции на САЩ, тенденциозно избягва анализ на американските политики и избори, но последните прогнози подчертават комплексните трудности, на които Тръмп ще трябва да отговори, за да изпълни обещанието си за подобряване на отношенията с Русия, нивото на игра в икономическата област с Китай, връщането на работните места в САЩ и победа над тероризма.

Докладът, който включва интервюта с експерти, както и с финансови и политически лидери по света, анализира политическите, социалните, икономическите и технологичните тенденции, които ще оформят света до 2035 година.

Според авторите тероризмът ще се разпространи през следващите десетилетия.

Отслабването на международните стандарти за спазване на човешките права и за превенция на конфликти ще насърчи Китай и Русия да оспорват американското влияние.

Докато "горещите войни" могат да бъдат избегнати, различията в ценностите и интересите сред държавите и стремежите към регионална доминация "ще доведат до сфери на влияние по света", се посочва още.