В небето над Република Корея беше забелязан разузнавателен самолет Boeing RC-135W от ВВС на САЩ. Това съобщава службата за проследяване на военното оборудване Air Spots на своята страница в Twitter.

Според службата самолетът е летял на надморска височина от около 9 хиляди фута (9,4 км), информация за точното местоположение и времето на полета не е дадена.

Това е третият полет на разузнавателен самолет на ВВС на САЩ над Корейския полуостров за седмица. Освен това на 31 декември разузнавателният самолет RC-135S прелетя над южната част на японските острови.

ВВС на САЩ участваха в разузнавателни самолети в района на Корейския полуостров от ноември 2019 г. след утежняване на отношенията с КНДР, които извършиха серия от изстрелвания на ракети. През декември Пхенян обяви провеждането на два "важни теста" в космодрома Сохе, без да уточнява какво е тествано на тестовата площадка.

Началникът на Генералния щаб на Корейската народна армия Парк Юнг Чонг заяви, че Пхенян ще използва техните резултати за възпиране на американските ядрени заплахи. Въз основа на анализа на сателитните изображения чуждестранни експерти предположиха, че новите двигатели са тествани за междуконтинентални балистични ракети или космически ракети.