Регионалният лидер на Каталуния Артур Мас обяви с голямо разочарование, че е „готов” да насрочи предсрочни парламентарни избори, цитиран от „Франс прес”.

Припомняме, през уикенда стана ясно, че регионът се насочва към предсрочни избори, след като антикапиталистката партия CUP отказа да подкрепи Артур Мас за регионален президент. Крайнолявата партия CUP обяви, че няма да подкрепи Мас да заеме поста още един мандат. Ходът ще забави опитите на сепаратистите в Каталуния да търсят отделяне от Испания.

Каталуния се насочи към предсрочни местни избори

Каталуния се насочи към предсрочни местни избори

След месеци на дебати членовете на CUP най-накрая

Готов съм, против моята воля, това не нещо, което искахме и не е това, което искам, но аз съм готов да подпиша указ за насрочване на избори”, изтъкна той пред журналисти в Барселона.

„Не знам дали те осъзнават величината на грешката, която правят”, добави още той.

9 януари е крайният срок за формиране на ново правителство.

От 2010 година в Каталуния три пъти бяха проведени парламентарни избори.

Блокираният процес по формирането на правителство в Каталуния съвпада с политическата безизходица на национално ниво в Испания след проведените преди две седмици парламентарни избори, които не дадоха ясен мандат за управление на нито една партия.

Най-вероятно предсрочните избори в Каталуния ще се проведат през март.

CUP са ключът към възможността за формиране на регионално правителство след проведените през септември 2015 година местни избори, които помогнаха на партиите, търсещи независимост от Мадрид, да получат мнозинство. Но оттогава на няколко пъти беше отхвърляна кандидатурата на Мас, който ръководи дясноцентристите в региона.

Мас ръководи сепаратисткия съюз "Together for Yes", който спечели 62 места в 135-местния парламент на вота, но се нуждае от подкрепата на CUP, които държат 10 места, за да има работещо мнозинство.

След месеци на дебати членовете на CUP най-накрая решиха да не подкрепят Мас като лидер на сепаратистката коалиция.

Другите групи в местния парламент предупредиха Мас, че нямат намерения да преговарят с него.