Рекорден брой хора, които са защитавали земи и околната среда, са убити през миналата година. Те са се противопоставили на миннодобивните индустрии, които стоят зад климатичната криза и унищожението на природата.

Повече от четирима екоактивисти са убивани всяка седмица през 2019 г., според изнесените от независимата организация Global Witness данни, пише "Гардиън". Международната неправителствена организация се бори срещу нарушаването на човешките права в страни, които предимно изнасят природни ресурси.

В Колумбия и Филипините са половината от 212 убити активисти през миналата година, което е с близо 30% увеличение от 164 убити през 2018 г. и с 11 повече от предишния рекорд през 2017 г. Повечето убийства остават ненаказани и реалният брой на убитите вероятно е много по-голям, тъй като много от случаите не са документирани.

Повечето от убийствата през изминалата година са свързани с хора, които са защитавали земята и околната среда от миннодобивната индустрия. Другите са свързани със земеделието, обезлесяването и престъпни банди. Общностите с коренно население по света продължават да са най-застрашени, през миналата година 40% от убийствата са свързани с тези общности.

Например в Бразилия са убити 24 души, в Колумбия са убити 64 активисти, а във Филипините - 48.

Докато Европа остава най-малко засегнатият континент, двама души са убити в Румъния през 2019 г. Те са се опитали да спрат незаконно изсичане на гори.

Повече от 2/3 от убийствата са извършени в Латинска Америка, включително 33 в Амазонка.

По четирима защитници са убивани всяка седмица от подписването на Парижкото споразумение през декември 2015 г., според Global Witness.