Рекорден процент американци не одобряват управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, показва публикувано днес социологическо проучване на Morning Consult/Politico.

57% от анкетираните не одобряват управлението на президента - най-високото ниво от встъпването в длъжност на Тръмп преди две години. 40 на сто смятат, че американският лидер върши добра работа.

81% от републиканците подкрепят работата на Тръмп, докато същият процент при демократите не одобрява действията на президента. 60% от независимите избиратели не одобряват управлението на Тръмп - най-високият процент сред тези гласоподаватели, откакто Доналд Тръмп стана президент.

Проучването е проведено на фона на продължаващата в страната повече от месец криза с липсата на финансиране за държавните учреждения, която остави десетки хиляди чиновници без заплащане.

46 на сто от анкетираните описват проблема като криза, което е със 7% повече от миналата седмица. Близо половината (49%) обвиняват президента за ситуацията, а 35% - демократите в Конгреса.

Що се отнася до плановете на американския лидер да издигне стена по границата с Мексико, 49% са против. 43% подкрепят строителство на стена.

Проучването е проведено в периода 18-22 януари. В него са участвали 1 996 души.

По-рано друго проучване показа, че повечето от американците няма да подкрепят Тръмп за президент на вота през 2020 г.