Имиграцията към Великобритания достигна исторически връх с годишно ниво от 650 хиляди души преди националното допитване за бъдещето на Обединеното кралство в ЕС.

Това става ясно от нови официални данни на националната статистика на Обединеното кралство, цитирани от "Гардиън".

Но последните данни показват, че от гласуването през юни новите национални регистрации на работници от ЕС са спаднали, като най-осезаем (17%) е спадът при работниците от Полша и други държави от Източна Европа.

Последните данни показват, че годишната нетна миграция към Великобритания (до юни 2016 година) е продължила на рекордно ниво от 335 хиляди души, според статистиката.

Цифрите разкриват, че нивото на нетната миграция от ЕС е също на исторически високи нива и сега се изравнява с нетната миграция от държави извън ЕС.

Рекордните 650 хиляди души са се преместили на Острова да живеят и работят за период от година до юни 2016 година. 284 хиляди са граждани на ЕС, а 289 000 души идват от други континенти. 77 хиляди британци са се върнали да живеят на Острова. Основната причина за всички новопристигнали е работата.

Но първоначалните данни от регистъра за национално осигуряване и информация на вътрешното министерство за издадените визи, които покриват периода септември 2015-2016 година показват, че е започнала да пада миграцията от ЕС и други континенти в трите месеца след референдума.

Обаче има увеличение на бежанците за година до септември 2016 година - общо 45 хиляди души.

Мигрирането на българи и румънци към Великобритания продължава да е във възходяща тенденция.