Избирателната активност за изборите в Ирак е най-ниската от 15 години, като едва 44,5% от хората са гласували, предаде Sky News.

Това е първият вот в страната, откакто групировката "Ислямска държава" бе победена.

Броенето на гласовете се очаква да отнеме няколко дни.

Големи групи от населението, особено младите хора, са разочаровани от политическото установяване, според някои коментатори.

Иракският политически пейзаж е разпокъсан.

Премиерът Абади води след парламентарните избори в Ирак

Премиерът Абади води след парламентарните избори в Ирак

Силно се представя и влиятелният шиитски учен Моктада ал Садр

Припомняме, че листата на премиера Хайдер ал Абади води след парламентарните избори в Ирак, следвана от алианса на влиятелния шиитски учен Моктада ал Садр

Главната грижа на Абади, който е близък съюзник както на САЩ, така и на Иран, беше отстраняването на шиитските мюсюлмански групировки, които не са в алианса на Садр и които се опитват да тласнат страната още по-близо към Техеран.

Сред тези опоненти бяха неговият предшественик като премиер - Нури ал Малики, и лидерът на главната шиитска паравоенна групировка Хади ал Амири, като и двамата са по-близки с Иран в сравнение с него. Техеран има огромно влияние в Ирак, след като е най-голямата шиитска сила в Близкия изток.

Неофициални резултати в южните провинции показват също така, че Садр, който ръководеше кръвопролитното въстание срещу войските на САЩ в периода между 2003 и 2011 г., се представя силно.

Ако ръководеният от Садр алианс завърши на второ място, това би означавало изненадващо завръщане на ислямския учен в политическия живот.