Листата на премиера Хайдер ал Абади води след парламентарните избори в Ирак, следвана от алианса на влиятелния шиитски учен Моктада ал Садр. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източник от избирателната комисия и на представител на силите за сигурност.

Източниците са цитирали неофициални резултати.

Иракчаните гласуваха вчера в първите избори след разгромяването на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в страната. Окончателните резултати се очакват утре.

В Ирак се провеждат парламентарни избори

В Ирак се провеждат парламентарни избори

Строги мерки за сигурност

Избирателната активност е била 44,52 процента, като 92 на сто от гласовете вече са преброени. Активността е била доста по-ниска в сравнение с предишните избори.

Главната грижа на Абади, който е близък съюзник както на САЩ, така и на Иран, беше отстраняването на шиитските мюсюлмански групировки, които не са в алианса на Садр и които се опитват да тласнат страната още по-близо към Техеран.

Сред тези опоненти бяха неговият предшественик като премиер - Нури ал Малики, и лидерът на главната шиитска паравоенна групировка Хади ал Амири, като и двамата са по-близки с Иран в сравнение с него. Техеран има огромно влияние в Ирак, след като е най-голямата шиитска сила в Близкия изток.

Неофициални резултати в южните провинции показват също така, че Садр, който ръководеше кръвопролитното въстание срещу войските на САЩ в периода между 2003 и 2011 г., се представя силно.

Ако ръководеният от Садр алианс завърши на второ място, това би означавало изненадващо завръщане на ислямския учен в политическия живот.

Садр сформира необичаен съюз с комунистите и други независими светски поддръжници, които се присъединиха към протестите, които той организира през 2016 г., за да притисне правителство да ограничи повсеместната корупция.

Абади, който дойде на власт преди четири години, след като ДАЕШ превзе една трета от територията на Ирак, получи военна подкрепа от САЩ за иракската армия, за да победи сунитската мюсюлманска екстремистка групировка, въпреки че предостави свобода на Иран да подкрепи шиитските милиции, сражаващи се на иракска страна.

Ако парламентът го избере за премиер, Абади ще остане под натиск да поддържа този баланс на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран по отношение на ядреното споразумение.

Абади, който е учил във Великобритания за инженер, се възприема от някои иракчани като лишен от харизма и като неефективен. Той не разполагаше със силна политическа машина, когато встъпи в длъжност.

Но разгромяването на ДАЕШ и кампанията на Абади за изкореняването на корупцията в Ирак подобри позициите му.