Северна Шотландия регистрира рекордно висока температура от 16,8 градуса по Целзий в ранните часове на неделя, което е изключително необичайно за този период от годината, пише "Гардиън".

В Североизточна Англия и Северен Уелс също е необичайно топло, където съответно бяха измерени 13,3 градуса и 11,5 градуса по Целзий.

В 03,00 часа в неделя метеорологичната служба е регистрирала в Северна Шотландия най-високата температура за 29, 30 и 31 декември.

Метеоролози отбелязват, че необичайното топло време е в резултат на метеорологичното явление Фьон ефект. Той се случва в планински райони, където от едната страна на планина има влажни и студени условия, а от другата - топли и сухи. Издигането на въздуха по наветрените и спускането по подветренте планински склонове предизвиква допълнително затопляне на преминаващия въздушен поток.

Това съвпада с топлия въздух от южната част от Атлантическия океан, който направи Великобритания по-топла от Атина и Рим. Това явление обичайно е в Източна Шотландия, Североизточен Уелс и Североизточна Англия.

Метеорологът Алекс Бъркил коментира, че много рядко се виждат толкова високи температури през нощта в края на годината.

По думите му температури от 16-17 градуса по Целзий през декември не са толкова необичайни, но е изненада, тъй като са регистрирани през нощта.

Най-високата дневна температура за декември във Великобритания е 18,3 градуса по Целзий, регистрирана на 2 декември 1948 г.