Сенаторът от Небраска Бен Сас обяви, че няма да подкрепи основния кандидат на републиканците Доналд Тръмп за президент на САЩ, цитиран от БиБиСи.

Това е най-високопоставеният републиканец, който заявява категорично, че няма да подкрепи милиардера.

Сас добави, че е „разочарован и натъжен” и че ще търси трета опция, ако Тръмп спечели номинацията на Републиканската партия.

Кампанията на Тръмп, който вече спечели от 3 от 4 щата, където се проведоха предварителни избори, разедини републиканците. Магнатът води в почти всички 11 щата, където ще бъде проведено гласуване във вторник. Така нареченият „Супер вторник” изкарва президентската надпревара на национално ниво и доста често е вододел за някои кандидати от двете основни партии в САЩ.

„Ако Доналд Тръмп стане номинация на републиканците, моите очаквания са, че ще търся трети кандидат – консервативен вариант, конституционалист", написа сенаторът във „Фейсбук”.

Според него Тръмп разединява американците вместо да работи за подобряване на ситуацията в САЩ.

По-рано Доналд Тръмп отново излезе с противоречив коментар. Милиардерът публикува в профила си в „Туитър” думи, които се приписват на италианския диктатор Бенито Мусолини и след това ги защити, заявявайки, че е „много добър цитат”, съобщават световни агенции.

По-добре да живееш един ден като лъв, отколкото 100 години като овца, цитира Тръмп Мусолини в социалната мрежа.

69-годишният заяви пред NBC, че няма значение за него на кой е цитатът.

Много добър цитат. Много интересен цитат...Знам кой е казал това. Но каква е разликата дали е на Мусолини или на някой друг”, изтъкна той. Запитан дали иска да бъде свързван с италианския диктатор, той отговори: „Не, искам да бъда свързван с интересни цитати. Хей, привлякох вниманието ти, нали?”.

Мусолини управлява Италия от 1922 до 1943 година.

Някои консерватори критикуват риториката на Тръмп, като в САЩ и чужбина я определят като близка до фашистката.

Милиардерът е страстен почитател на „Туитър”.