Започва кампанията за вътрешнопартийните избори във френската консервативна партия „Републиканците”, в която десницата ще излъчи свой кандидат за президент на Франция, съобщава „Франс прес”.

Залогът е висок, тъй като социологическите проучвания показват, че двамата водещи кандидати в партията, бившият президент Никола Саркози и бившият премиер Ален Жупе, ще бъдат ясни фаворити за спечелване на изборите през май 2017 година.

След като бъдат обявени имената на осемте кандидата днес, партията и техните центристки съюзници ще проведат две гласувания за номиниране на кандидат-президент на 20 и 27 ноември.

Националната идентичност и ислямът са ключови теми в дебата при дясноцентристите.

Докато Саркози има подкрепата на десните и се разглежда като разединяваща фигура във френския политики живот, бившият премиер и кмет на Бордо Ален Жупе действа като обединяваща сила.

Все още френският президент Франсоа Оланд трябва да потвърди дали ще се кандидатира отново, въпреки че през последните месеци одобрителният му рейтинг е на рекордно ниско ниво.

Лидерът на крайнодясния „Национален фронт” Марин льо Пен има шанс да спечели на първия тур, но според проучванията ще загуби на балотажа от партиите на статуквото.

71-годишният Жупе е фаворит за поста.  61-годишният Саркози, който води Франция от 2007 до 2012 година, обеща „безмилостна” борба срещу ислямските екстремисти.