Републиканците в Камарата на представителите на САЩ подкрепиха предложение, което позволява отнемане правомощията на независима група да следи за изпълнението на кодекса на поведение и пренасочва властта към самите конгресмени, съобщава "Франс прес".

Предложението е на републиканеца от Вирджиния Боб Гудлейт. Независимата Комисия за кодекса на поведение в Конгреса няма да може да наказва законодатели. Промените бяха одобрени от 119 конгресмени срещу 74.

Председателят на камарата Пол Райън е против промените в етичните правила, но конгресмените пренебрегнаха позицията му по въпроса.

Според Гудлейт промяната в процеса по преглед на етичното поведение ще "подсили мисията" на комисията.

Лидерът на малцинството в камарата Нанси Пелоси от Демократическата партия в Калифорния е разтревожена от хода.

Републиканците твърдят, че искат да "пресушат блатото", но ден преди новия Конгрес да положи клетва републиканците в Камарата на представителите елиминираха единствения независими орган за етичните правила, който следи действията им, изтъкна тя.

В крайна сметка етичните правила са първата жертва на новия републикански Конгрес. Одобрената от републиканците поправка ще унищожи функциите на тази комисия, смята Пелоси.

Новоизбраният президент ще има Сенат и долна камара под контрола на републиканците, когато положи клетва на 20 януари.