Водещите републиканци в САЩ разкритикуваха обявените от президента Барак Обама нови мерки за контрол върху използването на оръжия, съобщава БиБиСи.

Припомняме, вчера Обама обяви по време на емоционална пресконференция нови мерки за намаляване на убийствата с огнестрелно оръжие.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън изтъкна, че изпълнителните заповеди на Обама, които заобикалят Конгреса, „подкопават свободата” и ще бъдат оспорвани в съда.

През сълзи Обама отправи послание към търговците на оръжия и републиканците

През сълзи Обама отправи послание към търговците на оръжия и републиканците

По време на изключително емоционална пресконференция в Белия дом

Вместо да се фокусира върху престъпленията и терористите, той се насочва към най-спазвания от гражданите закон, добави Райън.

Думите и действията му са във формата на сплашване, която подкопава свободата, поясни той.

Основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че ако бъде избран за държавен глава, ще спре мерките.

Сенатор Тед Круз, който също участва в кампанията за президент на САЩ в рамките на Републиканската партия, написа в „Туитър”, че изпълнителните заповеди са неконституционни.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, също кандидат на Републиканската партия, отбеляза в социалните мрежи, че ще блокира действията му и ще защити Втората поправка.

Най-голямото лоби в оръжейната индустрия, Националната оръжейна асоциация, подчерта, че стъпките на американския президент няма да спрат масовите убийства в САЩ.

Водещият кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън написа в „Туитър: „Можем да защитим Втората поправка, докато защитаваме нашите семейства и общности от насилието с огнестрелно оръжие. Трябва да го сторим”.

Част от новите мерки включват: Справка за съдимост на всички продавачи на оръжия, отхвърляне на всички до момента правила, които освобождават продавачите от проверка на миналото;

Щатите да предоставят информация за лица, на които не е разрешено да купуват оръжия заради психични заболявания или домашно насилие;

Увеличаване на служителите на ФБР, занимаващи се с проверките. Повече от 230 нови лица да се наемат;

Да се поиска от Конгреса да инвестира 500 милиона долара за подобряване на достъпа до психиатрично лечение  в САЩ;

Министерствата на отбраната, правосъдието и вътрешните работи да разгледат вариантите за „умни оръжейни технологии” с цел подобряване безопасността при боравене с оръжие.