Републиканците тихо и неофициално приключиха проверка в рамките на Конгреса дали ФБР и Министерството на правосъдието са били пристрастни при разследването на скандала с имейлите на бившия държавен секретар Хилари Клинтън и връзките на президента на САЩ Доналд Тръмп с Русия, информират АП и "Гардиън".

Председателят на правната комисия в Камарата на представителите Робърт Гудлат и председателят на Комисията за надзор Трей Гоуди, който се пенсионира през следващата седмица, изпратиха писмо, а не пълен доклад на правосъдното министерство и на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

С писмото се слага край на разследване, което е проведено предимно при закрити врата, но и публично, след като републиканци често критикуваха разпитваните лица и намекваха, че действат в заговор срещу Тръмп.

Демократите разкритикуваха воденото от републиканците разследване. Според тях то има за цел да отклони вниманието от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Проверката на републиканците идва седмица преди демократите да поемат контрола над Камарата на представителите.

Робърт Гудлат и Трей Гоуди отбелязват в писмото си, че са проверили хиляди документи и са разпитали хора, които "разкриват тревожни факти, които засилват нашите първоначални притеснения и неизвестни". Те призовават правосъдното министерство да назначи специален прокурор за допълнително разследване.

По-рано тази година надзорен орган в правосъдното министерство излезе с отделен доклад, в който се отбелязва, че няма доказателства, че бившият директор на ФБР Джеймс Коми или ведомството са били мотивирани от политически пристрастия към един от кандидатите.