Основният кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп може да предприеме гигантска стъпка към осигуряване на републиканската номинация за държавен глава, ако спечели на предварителните избори във Флорида и Охайо, съобщават световни агенции.

Днес се провежда така нареченият „Супервторник” или предварителни избори в пет щата – Флорида, Охайо, Илинойс, Северна Каролина и Мисури.

Тръмп потенциално може да извади от кампанията двама от съперниците си – губернаторът на Охайо Джон Касич и сенатор Марко Рубио от Флорида, ако спечели в тези два щата.

Тръмп значително води пред Рубио според социологическите проучвания във Флорида, но диша във врата на Касич в Охайо. Всяка победа на Рубио, Касич или американският сенатор Тед Круз от Тексас ще даде най-малко някаква степен на надежда за републиканците, борещи се да попречат на Тръмп да спечели номинацията.

Но ако милиардерът спечели в тези щати, неизбежното за някои ще се превърне в реалност, след като Доналд Тръмп обеща да депортира 11 милиона нелегални имигранти и да наложи протекционистки търговски политики при победа на президентските избори на 8 ноември.

Тръмп към момента има 460 делегати при нужни 1 237, за да спечели номинацията на Републиканската партия. Той е следван от Круз с 369 делегати, Рубио със 163 делегати и 63 за Касич.

Републиканците също провеждат избори на Северните мариански острови.

Победителят от Републиканската партия във Флорида, Илинойс, Северните мариански острови и Охайо печели всички делегатски места, съответно 99 делегати, 69 делегати, 9 делегати и 66 делегати.

По-късно американските медии NBC News и Wall Street Journal съобщиха, че Тръмп печели в Северните мариански острови и взема всички 9 делегати.

При демократите Хилари Клинтън може да увеличи преднината си пред сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Социологическите проучвания дават голяма преднина на бившия държавен секретар във Флорида и Северна Каролина, но Сандърс пък може да победи в Охайо, Илинойс и Мисури.

На своя страна Клинтън има 767 делегати, а Сандърс 553 делегати при необходими 2382 делегати.

Но с така наречените суперделегати Клинтън получава общо 1 234 делегати, а Сандърс има на своя страна 26 суперделегати или общо 579 делегати.

Суперделагатите са лидери от Демократическата партия, които могат свободно да заявят подкрепата си за всеки кандидат. Мнозинството от 712-те суперделегати решиха да подкрепят Клинтън, макар че те могат да променят позицията си, ако тя бъде изпреварена от Сандърс на първичните щатски избори.